Cuplul…
Imi propun sa tratez aceasta tema, dintr-o alta perspectiva. O perspectiva pe care multi ar considera-o desueta si lipsita de sens in aceasta perioada.
Voi incerca sa tratez relatia de cuplu ca pe o constructie, ca pe o realizare, incercand sa fac din „tu si eu” un element care sa transceada structura ‘eului”.
Voi avea indrazneala sa fac asta acum, cand a vorbi despre “noi” din inima, din rarunchi, este total depasit. Acum cand sa vorbesti despre cupluri de durata este aproape imposibil. Poate doar daca vorbim despre parintii sau bunicii nostri.
Institutia casatoriei e desueta.
Foarte multi vorbesc despre concubinaj, diversi vorbesc tot mai mult despre relatii fara obligatii, despre schimburi sexuale de o noapte sau doua, despre tot felul de experiente care mai decare mai ciudate.
Am sa o fac acum, cand intelectualii sceptici spun ca a vorbi despre fericire in loc de succes, despre spiritualitate mai mult decat despre glorie, despre emotii mai mult decat despre ganduri este de-a dreptul ridicol.
Merg mai departe si considera ca daca vreunul dintre noi este fericit inseamna ca e naiv, ca daca vorbeste despre iubire, e imatur, iar daca este increzator, atunci este de-a dreptul prost.
Desi “intelectualii sceptici” indeamna la intalniri ocazionale, fara implicare si schimburile sexuale fara obligatii, medicina incepe sa vorbeasca tot mai des despre importanta legaturilor emotionale. Aceasta, aduce tot mai multe dovezi legate de importanta pe care o au pentru recuperarea sanatatii, contactul si desfasurarea vietii noastre afective cat si necesitatea de a trai legaturile cu ceilalti.
Si acum sa vedem ce si cum se intampla.
Asa cum aratam, importante sunt relatiile emotionale.
Ne aflam deci in “supermarketul” relational. Creierul nostru, incepe sa genereze sentimentul de iubire. Din acest moment, incepe sa caute persoana care s-ar potrivi cel mai bine sabloanelor noastre emotionale.
Atentie: creierul nu va cauta neaparat o persoana atragatoare din punct de vedere fizic, ci o persoana care sa accepte sablonul meu emotional: 20 % frustrari, 50 % indrazneala…etc. Va scana toate persoanele din supermarket, indiferent de sex, pentru ca nu am nevoie de o persoana, ci de acea persoana care sa imi ofere raspuns la sabloanele mele emotionale.
Daca cele doua sabloaane emotionale se potrivesc, atunci se poate spune ca are loc o prima intalnire.
Fara indoiala, ca daca privim in interiorul nostru, vom vedea ca odata cu realizarea acesteia, apar si sentimente noi:nerabdarea, nelinistea,teama… La o analiza mai profunda, este de inteles si acest lucru, datorita faptului ca odata cu prima intalnire se nasc si unele dintre cele mai de temut fantasme: fantasma de a fi respins si fantasma abandonului.
Din cauza acestor frici si a unor conditionari impuse, ne este din ce in ce mai greu sa ne intalnim cu persoane cunoscute sau necunoscute.
“ A te intalni cu cineva, este ca si cum ai citi o carte”, spunea Jorge Bucay.
Nimic mai adevarat.
Poti citi carti bune, carti mai putin bune, de actiune sau de dragoste, dupa cum poti intalni persoane deschise, prefacute, sincere sau timide. Fiecare intalnire, ca si fiecare lectura este o lectie de viata. Fiecare lectie de viata te face mai puternic, mai introspectiv, te ajuta sa te observi mai mult si mai bine.
Pornind, asadar de la afirmatia lui Rousseau cum ca : natura umana consta in faptul de a te simti incomplet in singuratate putem trage concluzia ca orice intalnire e binevenita. Fiecare intalnire are rostul de a ne slefui caracterul, de a ne face mai maleabili.
Asa cum spuneam, la un moment dat, scanand caracterele din supermarketul relational, unul dintre acestea va corespunde sablonului nostru. Aceasta potrivire, va conduce in mod sigur la realizarea intalnirii.
Scanarea persoanelor din supermarketul emotional, suprapunerea aproape perfecta a tiparelor emotionale, gestica si limbajul sunt elemente care vor conduce la realizarea celui de al doilea pas in formarea unui cuplu.